Otel Duvar Kağıtları


 
1.Seçenek:
Müşteri trafiğinin çok olduğu 5 yıldız ve üzeri büyük otellerde daha çok tekstil tabanlı, vinil, yıkanabilir, silinebilir, yoğun insan ve eşya trafiğine uygun olmasından dolayı kolay yırtılmayan mukavim, sağlam, vinyl arkası tekstil taban olan duvar kaplamaları tercih ediliyor.
 
Nispeten daha düşük yoğunluklu otellerde de yine üstü vinil olan, arkası kağıt esaslı olan duvar kaplamalarıda tercih ediliyor.
Burada biraz daha desen faktörünün ön plana çıktığını gözlemleyebiliyoruz.
 
Bu malzemeler içinde yine yıkanabilir, silinebilir olma özelliğine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Tabi bu arada otelin iç mimarisinin tarzı, hitap ettiği müşteri segmenti de bu seçimlerde desen konseptini belirlediğini aktarmak gerek.
 
Yinelemek gerekirse her iki segmente de yıkanabilir, kolay silinebilir olma özellikleri olmazsa olmaz koşullardır.

 
2. Seçenek:
Orta ölçekli ve butik tarzı otel iş yerlerinde duvar kağıdı seçimlerini incelediğimizde, artık yıkanabilir, silinebilir özelliklerinin yanı sıra başka daha önemli faktörün etkili olduğu bir durumla karşı karşıya olduğumuz söylenebilir.
 
Özellikle İstanbulu ele alırsak tarihi bir kent oluşu, hala bazı semtlerdeki otellerin bulunduğu mekanlarda tarihi dokunun korunduğunu varsayarsak bu bölgelerdeki orta büyüklükte ve bu butik tarzı otellerde geleneksel iç mimari anlayışının temsil edildiğini yine 18. ve 19. yy. ve sonlarında, yabancı mimarların fıransız ve italyan mimari anlayışında kotardıkları yapılarda Avrupa yapı kültünün izlerine rastladığımızı görmekteyiz.

 
Bu etkileşimler sayesinde iç mekanlarda oluşturulan dekor izlerinde klasik modeller, dömi klasik modeller, art nouveau esintilerini izlemekte olup, oluşturulan düzenlemelerde bu özelliklerin sıkça kullanıldığını dile getirebiliriz.

 
Diğer yandan geleneksel Osmanlı mimarisi anlayışında yine Osmanlı motifleri Anadolu kültürünün izlerini taşıyan bezemeleri iç mekanların duvarlarında sıkça kullanıldığını görüyoruz. Şimdilerde tüm özellikleri temsil eden yıkanabilir, silinebilir vinil duvar kağıtlarının bu mekanlarda sıkça tercih edilebilir olduğunu görebiliyoruz. Bunun dışında gelenekselle modernin ahenk içinde kullanıldığı mekanlarında düzenlendiğini yanısıra tamamen modernize edilmiş, iç mekanlarında tartışmasız duvarlarında oldulara yanıt veren tüm önemli özellikleri taşıyan duvar kaplamalarının bulunduğunu ve tercih nedeni olduklarını rahatlıkla dile getirebiliriz.